FOMENT DE LES FESTES POPULARS

 

martorell es llegenda mapping

La festa és una mostra viva de la cultura que cal fomentar, protegir, conservar, investigar i difondre a partir de la col·laboració, la coordinació i la complicitat dels ciutadans de Martorell.

 

MIRA'T EL VÍDEO DEL MAPPING DE LA LLEGENDA DEL PONT DEL DIABLE QUE ES FA FER PER LA FIRA DE PRIMAVERA 2015

 

Des del Patronat Municipal de Serveis d'Atenció a les Persones de Martorell es coordina la programació d’activitats i s’edita el programa dels nuclis festius de Martorell: Festa de Sant Jordi, Fira de Primavera, Festa Major, Onze de Setembre i Festa del Roser.

D’altra banda, el PMSAPM dóna suport a les entitats culturals per a la realització d’activitats i, si s’escau, en programa directament d’altres, de caràcter eventual, per tal que l’oferta cultural festiva arribi a tots els públics.

El calendari festiu que es preveu a Martorell per a 2015 es detalla a continuació:

 • La màgia del Nadal,  durant 15 dies un munt de propostes culturals i com a acte especial la nit de Reis (5/01). El Patge Viu Viu i els Reis de l’Orient arriben a Martorell  i es passegen pels carrers envoltats d’una gran cavalcada. Descarrega aquí el programa
 • Sant Antoni Abat (després de reis). Aquesta festa es va iniciar amb motiu de la constitució de la confraria de Sant Antoni Abat i Sant Isidre l’any 1642. Destaquem el pregó, les sardanes, els Tres Tombs i el ball de Sant Antoni al Progrés.
 • Carnaval  El dissabte i diumenge de Carnaval la Rua conduïda pel Rei carnestoltes envaeix els carrers de Martorell amb entre tres i quatre mil persones es disfressen ja siguin individuals o col·lectives.
 • La Quadrilla Una de les danses típiques que ha perviscut és La Quadrilla que tradicionalment es ballava el dimarts de Carnaval.
 • Les Caramelles Pasqua, Diumenge i Dilluns de Pasqua. Les caramelles surten a cantar pels carrers de Martorell amb el Trenet. 
 • Sant Jordi (23 d’abril). Cal destacar la Fira del Llibre que es troba davant del Centre Cultural i aplega més de 10.000 volums i tota una programació de presentacions de llibres, exposicions...
 • Fira de Primavera (abril). Els seus orígens es situen l’any 1422, per Sant Marc, on es feia una fira agrícola i ramadera. Cal destacar la Fira d’artesania, al casc antic i Fira del Comerç i la Indústria i la Fira d’entitats a Ca n’Oliveras.
 • Daltabaix (Fira infant i Fira jove). És un espai de trobada lúdic-educatiu de les entitats de Martorell i, al mateix temps, un cap de setmana festiu infantil i juvenil on l’objectiu principal és mostrar totes les possibilitats que ofereix el municipi en l’ocupació del temps lliure dels infants i adolescents.
 • Festa de Corpus Una de les tradicions més peculiars és la de l’Ou com a Balla al brollador dels jardins de L’Enrajolada, Casa Museu Santacana. Els carrers de La Vila es decoren amb catifes de flors. Un altre dels atractius és la cercavila amb la participació de grups festius de Martorell.
 • Festes de Barris Entre el mes de juny i setembre hi ha festes a diferents barris del municipi.
 • Festa Major El 15 d’agost. És una festa en honor a la patrona de Martorell, Santa Maria de l’Assumpta, titular de la parròquia. És la festa més important del calendari festiu martorellenc. Com a àpat típic hi ha el Pollastre amb raïm. Durant els dies anteriors i posteriors hi ha una proposta festiva, cultural i popular molt atractiva.
 • Diada Nacional de Catalunya El  11 de Setembre. Un dels actes més emblemàtics, és la sortida col·lectiva per anar a penjar la senyera a la muntanya de Les Torretes.
 • Festa del Roser (octubre). El primer cap de setmana del mes d’octubre. El nostre poble sempre ha viscut setembre com el mes del vi i del most. Arriba l’octubre, s’acaba la verema i la trepitjada de raïm, i Martorell, terra de vins i caves, ho celebra amb la tradicional Festa del Roser. Des del Departament de Cultura i Joventut del PMSAPM de l’Ajuntament de Martorell, amb la participació de la majoria d’entitats martorellenques, dissenyem una festa de caràcter cultural i popular plena d’activitats de tot tipus amb el vi com a eix vinculant. En aquest sentit el Vimart, i la Festa del Most són les dues peces angulars on centrem el nostre homenatge a la tradició vinícola de casa nostra.
 • Festa del Tiscar (novembre). Segon diumenge del mes de novembre. Es celebra a la capella de Sant Joan del barri del Pont del Diable. Es pot degustar la coca del Tiscar.

 

 

Més en aquesta categoria: FESTIVALS »